Ce este homeopatia?

Medicul german Samuel Hahnemann în anul 1796 a pus bazele unei noi științe – homeopatie.

Obiectivul tratamentului homeopat îl costituie refacerea echilibrului organismului pe toate trei nivele: mental, emoțional și fizic.

Stimularea și întărirea mecanismelor de apărare (forța vitală), pentru a putea izbăvi organismul de suferințele cronice, de al ridica la un nivel de sănătate mai înalt și de a riposta maladiilor noi, de a exclude pacientul din categoria persoanelor care „ des răcesc”.

Legea vindecării, care a fost determinată mai bine de 2000 de ani în urmă de către Hippocrates-„ Similia similibus curantur” („Similarul vindecă similarul”), în anul 1796 a pus bazele unei noi științe – homeopatie, fondatorul căreia a fost medicul german Samuel Hahnemann. Această lege definește că boala poate fi vindecată prin administratrea remediului în doze mici infinitenzimale, dar care în doze mari provoacă simptome similare cu simptomele pacientului.

Homeopatia clasică se caracterizează prin abordarea unitară a pacientului la nivel psihic, emoțional și fizic.De acceea dereglarea sănătăii , care se manifestă prin apariția simptomelor bolii, încă o dată ne indică la afectarea întregului organism. Obiectivul tratamentului homeopat îl costituie refacerea echilibrului organismului pe toate aceste trei nivele, prin stimularea și întărirea mecanismelor de apărare(forța vitală), pentru a putea izbăvi organismul de suferințele cronice, de al ridica la un nivel de sănătate mai înalt și de a riposta maladiilor noi, de a exclude pacientul din categoria persoanelor care „ des răcesc”.

Remediile homeopatice acționează la nivelul forței vitale, stimulînd mecanismul de autovindecare a organismului. Ele se prepară din substanțe de proveniență naturală (plante,minerale,secreții animale), prin procedee specifice de diluare succesivă și sucusionare , astfel încît mecanismul de acțiune este energetic, acționînd asupra planului energetic a organismului.

Constantin Hering, renumitul medic homeopat a descris legile naturale ale vindecării:

 • de sus în jos (erupțiile vor dispărea la început de pe cap, apoi corp și picioare)
 • din interiorul organismului către exterior
 • dinspre organul cel mai important , spre cel mai puțin important.
 • dispariția simptomelor se face în ordinea inversă apariției lor, adică simptomul apărut recent dispare primul, iar cel mai vechi- ultimul.

Homeopatia este eficientă în scopul prevenirii îmbolnăvirilor prin echilibrarea organismului, de a crește rezistența la factorii nocivi externi.Ea însă nu exclude un mod de viață sănătos, plin de mișcare, respectarea unei alimentații corecte și o armonie desăvîrșită între toate nivelurile ființei umane (fizic, psihic și spiritual).

homeopatie

De acceea pentru a parcurge calea de vindecare este nevoie de a trece prin cîteva etape ca să eliminăm strat cu strat, suferințele acumulate pe parcursul vieții.
Avantajele homeopatiei față de alte metode terapeutice sunt multiple, medicamentele homeopatice, corect administrate, nu provoaca reacții adverse , pentru că sunt produse din substanțe naturale, nu au toxicitate, intrucît conțin o cantitate foarte mică si diluată infinitenzimal din substanță de bază. Un alt avantaj este -costul mic, in comparație cu tratamentul alopat. In plus, dacă remediul este corect administrat , el asigură o vindecare rapidă si blîndă.

Insă nu trebuie sa exagerăm posibilitațile homeopatiei, in cazul unor boli foarte avansate. Cu cît o boală este mai cronică, de durată mai lungă, cu atît capacitatea organismului de a raspunde la tratamentul homeopat este mai scazută, din cauza epuizării forței vitale a organismului, se ține cont si de vîrsta pacientului, cea mai buna reactivitate o au copii , si cu cat organismul este mai in varstă si afectat de multiple boli cronice, acestea duc la micsorarea capacitatii de raspuns la remediu.

Tratamentul homeopat este indicat persoanelor de orice vîrstă în perioada acută sau de remisie a bolii. Se folosește cu succes:

 • în afecțiuni neuro-psihice –neuroze, tulburări neuro- vegetative, depresii, retard psihic,consecințele unor stări psiho-emoționale acute: dezamăgiri , fobii, supărare, apatie, spaimă.
 • În afecțiunile ginecologice-tulburări ale ciclului menstrual, frigiditate, tulburări in perioada de menoauză.
 • În afecțiunile pediatrice- rinofaringite, adenoizi, angine, enureză, dereglări de creștere, dezvoltare psiho- emoțională a copiilor.
 • În afecțiunile tractului digestiv-hepatite, colecistite, ulcere gastro-duodenale, hemoroizi, dereglări ale tranzitului intestinal
 • În afecțiunile tractului urinar-procese inflamatorii ale căilor urinare, cistite, pielonefrite, enureza.
 • În bolile alergice o bună evoluție în urma tratamentului homeopat o au rinită alergică, astmul bronșic , dermatita de contact.
 • În afecțiuni cutanate- neuro-dermatită, urticarie,acnee.