Autismul, se regăsește tot mai des în practica medicilor, este o tulburare care apare ca urmare a unei dereglari a dezvoltării creierului și se manifestă într-o încălcare a interacțiunii sociale, a comunicării, a restricției de interes, precum și prin actiuni repetate ale persoanei. Concomitent cu simptomele psihologice și de comportament, pacienții cu autism mai au si probleme legate de procesele metabolice și digestive. Cauzele ce contribuie la dezvoltarea autismului este substratul genetic si imunologic compromis, vaccinarile multiple ,starea psihoemotionala a gravidei etc.
Tabloul clinic al autismului este extrem de divers. Copiii cu autism nu răspund la numele lor, este dificil sau imposibil să stabilească contactul vizual, ei gesticulează permanent, le place să stea in anumite poziții și să exprime o singură expresie facială, în timpul jocurilor repetă adesea monoton aceeași acțiune, deseori se joacă singuri , nu ii interesează să se joace cu semenii sai sau cu adulții, vorbirea copilului este monosilabica și sună ca una memorată, pot fi si agresivi sau brusc apatici la orice. Specificul autizmului este ca copii pot fi cu retard mental sever , dar pot fi si copii foarte dotați: în muzică, matematică sau cu o memorie fenomenală (sindrom savant), la unii copii concentratia este atit de scazuta ,incit au nevoie de mult mai mult timp pentru a învăța ceva simplu. Copiii cu simptome ușoare au nevoie de sprijin si sustinere emotionala, iar copiii cu simptome mai severe, necesita si îngrijire personală constantă.
Medicina tradițională modernă nu este în stare să ofere medicamente care ar viza cauza aparitiei autismului, întrucât în majoritatea cazurilor are loc suprimarea simptomelor, se prescriu antipsihotice și stimulente precum Ritalin , care suprima simptomele bolii , fac situația mai tolerantă pentru părinții unui copil cu autism. Un astfel de tratament nu contribuie la dezvoltarea vorbirii și nici la trezirea interesului pentru comunicare. În timp ce administreaza aceste medicamente, copilul devine mai puțin agitat și agresiv, dar efectele secundare ale medicamentelor își nivelează complet efectul pozitiv.
Pe de altă parte, intervenția timpurie a logopezilor, audiologilor, fizioterapeuților și psihologilor contribuie la îmbunătățirea abilităților de vorbire și sociale ale acestor copii. Desigur, rezultatele depind în mare măsură de caracteristicile individuale ale copilului și de abilitățile profesionale ale specialistului. Aceste tratamente ar trebui să fie o parte considerabila a programului de tratament pentru fiecare copil cu autism. Programele de tratament trebuie să fie strict individualizate.Rezultatele benefice depind de maiestria si abilitatea de a observa detalii subtile in comportamentul copilului ,care este diferit si specific fiecarui caz aparte.
Tratamentul homeopatic in autism
Consultatia tradițională la un medic homeopat începe cu anamneza pacientului,reactia lui dupa vaccinari, psihotipul acestuia este determinant in stabilirea remediului constitutional. Fiți pregătiți să auziți cele mai neașteptate întrebări, pentru fiecare copil cu autism se alege remediul strict individualizat, „propriu” – nu există rețete gata făcute în homeopatie! Pentru a vindeca autismul, este necesar să fie ales acel remediu, care poate actiona asupra cauzei, in urma careia a fost declansata această patologie neuropsihologică. Alegerea posibilelor remedii homeopate depinde în mod direct de caracteristicile emoționale, mentale și fizice ale pacientului. De regulă, atunci când se incepe mai precoce tratamentul homeopat, cu atât este mai ușor medicului să ofere copilului un ajutor real. Homeopatia este un tratament natural, non toxic, fiind ideal pentru copiii autiști care sunt hipersensibili la substanțele chimice tradiționale. Gradul ridicat de diluare a medicamentelor homeopatice, elimină complet manifestarea oricăror efecte secundare și reacții alergice. Acționând la nivelul cel mai profund, ele restabilesc echilibrul tuturor sistemelor corporale și reduc semnificativ concentrația si actiunea daunatoare ale substanțelor biochimice , care ar contribui la aparitia autizmuilui , dupa cum sugereaza oamenii de stiinta.